Lady Linn & Her Magnificent Seven

Lady Linn

© copyright

Na ‘Here We Go Again’, ‘No Goodbye At All’ en ‘High’ wordt ‘Keep It A Secret’ het vierde studioalbum van Lady Linn, waarmee ze zich meer dan ooit een vaste waarde toont in de Belgische muziekscène. Voor het nieuwe album kroop Lady Linn in haar eigen cocon en liet ze zich inspireren door films, series, dromen, de liefde en uiteraard ook door haar aankomende baby. Vanuit die inspiratie componeerde Lien de nummers deze keer zowel op piano als op gitaar, maar vooral ook op Maschine (een draagbare elektronische muziekstudio van Native Instruments), wat haar een totaal nieuw vertrekpunt gaf. Daardoor ontstonden veel songs vanuit een bepaalde beat, sfeer, klank of instrumentale riff en was het voor Lady Linn mogelijk om zelf een compleet universum voor iedere song te creëren. Het schrijven van de soundtrack voor Café Derby (het debuut van Lenny Van Wesemael dat in september 2015 in de zalen kwam) en het feit dat ze al meer dan 10 jaar in de house scene zingt samen met FCL en DJ Red D - een grote liefde voor house en dance was er al altijd -  lag mee aan de basis van deze aanpak die verschilt van de klassieke singer-songwriter aanpak. Zo treedt Lady Linn in de voetstappen van rasmusici die hun nummers van A tot Z zelf bepalen.

Ze laat zich zoals steeds omringen door 7 fantastische en veelzijdige muzikanten en voor deze plaat werd dit ‘dream team’ versterkt door producer Reinhard Vanbergen. Samen werkten zij de nummers verder uit tijdens repetities en in de studio wat meteen het coherente gevoel van het album verklaart. Na twee keer gewerkt te hebben met de Franse topproducer Renaud Letang – die o.a. Jane Birkin en Feist producete – koos Lady Linn deze keer resoluut voor de warme en volle sound van de even fantastische producer Reinhard Vanbergen (Das Pop, School Is Cool, The Van Jets, Goose, The Happy, The Hickey Underworld) . Hij werd in de studio bijgestaan door Niek Meul (Das Pop). De inbreng van beide heren beperkte zich niet tot enkel producen, Reinhard schreef net zoals voor haar eerste plaat de vioolarrangementen en Niek nam de mastering voor zijn rekening. De keuze van de opnamestudio viel op de bekende Brusselse ICP Studio.

Het resultaat is ‘Keep It A Secret’: 12 prachtige songs die samen tekenen voor het tot op vandaag sterkste album van Lady Linn. Het is een volwassen plaat geworden waarbij de songs schommelen van levendig en uptempo naar warm, intiem en mysterieus. Elk lied ontstond in complete vrijheid,  geschreven puur in functie van de song zelf, zonder met ook maar iets anders van invloed of stijl rekening te houden. Die vrijheid voel en hoor je doorheen de plaat, die heel organisch klinkt, ook al begon alles elektronisch. De afzonderlijke instrumenten en muzikanten zijn duidelijk hoorbaar, wat zorgt voor een spreekwoordelijke ‘back to the roots’,  zonder daarbij helemaal terug te keren naar de jazzy pop sound van haar debuutplaat.

De 7 muzikanten die Lady Linn omringen op dit album en op het podium, The Magnificent Seven, behoren tot het kruim van de Belgische muziekwereld. Een aantal onder hen spelen al jaren met Lady Linn en met z’n allen drukken ze hun stempel op het herkenbare, coherente maar ook frisse geluid van de nieuwe plaat.

{title_LineUp_nl}

Lien De Greef (zang)

Marc De Maeseneer (saxofoon)

Frederic Heirman (trombone)

Yves Fernández-Soliño (trompet)

Joris Caluwaerts (piano)

Kas Longman (gitaar)

Steven Van Gelder (drums)

Filip Vandenbril (bas)