Meuris

Meuris

© Ans Brys

Meuris

© Ans Brys

Begin februari verschijnt 'Vigilant', het nieuwe album van MEURIS, de opvolger van 'Mirage' uit 2013.

De eerste single kent u wellicht al: 'Bimbo Van Het  Jaar', een opvallende popsong met tekstuele weerhaken die zich al enkele weken erg thuisvoelt op radiozenders en in de hoofden van velen.

Heelder horden mensen brullen mee op frases zoals "Hoe je mij vertelde, en mij wist te melden / dat je deftig werk gevonden had / in die breezerbar in de benedenstad / Maar dat dat tijdelijk was omdat een jongen uit je klas / jou dronken had voorspeld / dat jij succesvol werd, met heel veel geld / en een serie op teevee / Een kwisje ja, 's nachts om half twee".

In een productie van Nicolas Rombouts (ex Dez Mona) is 'Vigilant' gekneed tot een naar MEURIS-normen opmerkelijk harmonisch en verfijnd geheel. Elf songs die ruwweg in twee groepen onder te verdelen vallen.

Er zijn nummers die glasheldere pop met een eighties-feel uitstralen ('Truckstop', 'Als Lemmingen', 'Wollef' of 'In De Rij Voor Soep', om er enkele te noemen), maar er zijn ook tracks die behoorlijk duister klinken, met titels als 'Maraboet' of 'Vagebond' . Songs die straks op de vaderlandse podia een fijne beurt kunnen maken, binnen het al erg rijke repertoire van MEURIS (en bij uitbreiding Noordkaap en Monza).

Eén rode draad tekent zich op 'Vigilant' duidelijk af: dit is een album met een duidelijke maatschappelijke insteek. Geen vrijblijvende teksten (niet dat zanger/tekstschrijver Stijn Meuris zich daar vaak aan liet vangen, soit), maar een scherpe en concrete analyse van de samenleving anno 2017. En toch zijn die teksten vaak verpakt in verdacht meezingbare refreinen en coupletten. Hey, wat The Smiths destijds deden in pakweg 'Girlfriend In A Coma' moet ook in het Nederlands kunnen, toch?

'Oud Links' is bijvoorbeeld zo'n song. Een ongebruikelijke observatie over hoe 'links' in ons land veel van z'n glans en slagkracht is kwijtgeraakt door comfortabel in slaap te dommelen - uitgerekend in een tijdvak waarin een béétje oplettende geest dagelijks verontwaardiging zou moeten voelen.

'Vigilant' is een album (zowel uit op cd als vinyl) dat aait en bijt, en niet geheel toevallig tegelijkertijd. Dat Stijn Meuris in dezelfde periode op tour gaat met een eigen eindejaarsconférence die 'Tirade' heet, is evenmin een toeval, gezien de gelijklopende thematiek.  Of hoe woord, muziek en opinie wonderlijk samenvallen. Zou d'r iets aan de hand zijn?

{title_LineUp_nl}

Stijn Meuris - zang

Kris Delacourt - gitaar & toetsen

Bart Vanlierde - bas

David Piedfort - gitaar

Antoni Foscez - drums