Roland Van Campenhout

Roland Van Campenhout

Bij het maken van ‘Folksongs from a Non-Existing Land’ keerde Roland terug naar het oerlandschap in zichzelf. De trip door een onbestaande wildernis, een imaginaire wereld geeft een enorme voldoening, een shot aan eindeloze creativiteit.
“De titel bevat veel humor ,” lacht Roland, “aan de andere kant beschrijft het mijn muzikale evolutie. Klanken uit de wereld van folk, Bob Dylan, Woodie Guthrie of Joni Mitchell. Na decennia verkennen, de wereld rond, is het geen wonder dat mijn muziekcontinu veranderd; je leert veel mensen kennen, vriendschappen worden gesmeed en daar durft al eens een jamsessie uit voortkomen. Mocht ik heel mijn leven hebben vasthangen aan één sound zou dat voor mij een creatieve dooddoener zijn.

Over zijn vader, die stierf toen Roland nog maar 5 jaar oud was, zegt hij : “Mijn vader heeft altijd een grote indruk op mij gemaakt. Zowel mijn vader als zijn vader, mijn grootvader, waren jazz muzikanten. Ik ben ervan overtuigd dat ze beiden een grote impact hebben gehad - en altijd zullen hebben- op mijn werk.”

Zelf deelt hij zijn oeuvre in als ‘Ethno Pop Folk’ want “Dat is de definitie die ik zelf leuk vind.” giechelt hij vrolijk, “De man die de aarde verkent met ogen en oren wijd open, ondergedompeld in de magie van deze wereld. Later verwerk ik mijn indrukken door teksten te schrijven en muziek te maken. Ik ben onderweg sinds de jaren stillekes, het bracht mij langs de meest diverse landen en continenten. En het zal nooit veranderen maar waar ik ook kom ontstaat muziek. Muziek die nieuwsgierigheid, transparantie en rusteloosheid ademt.”