Yevgueni

Yevgueni - Van Hierboven

© Koen Bauters

Yevgueni Live @ AB

© Pieter Verhaeghe

Yevgueni - Van Hierboven

© Koen Bauters

Artistiek maken ze swingende en slimme elektro-akoestische popmuziek. Inhoudelijk schrijven ze beklijvende teksten in een vooraanstaand Nederlands. Ze zijn vaak een aangenaam tegengewicht tegen het cynisme van deze tijden. De uitnodiging van Mark Uytterhoeven om in 2006 in ‘De Laatste Show’ te spelen, is het begin van alles. De overwinning in ‘Zo Is Er Maar Eén’ met ‘Laat Ons Een Bloem’ van Louis Neefs wordt de start van de rest.

Yevgueni staat elke dag wat verder dan ooit tevoren. ‘Als Ze Lacht’ is ondertussen muzikaal erfgoed én een topper in de jaarlijkse Belgenlijst ‘100 op 1’ van Radio 1. De albums ‘Kannibaal’ en ‘Aan De Arbeid’ zijn allebei goed voor goud.

Het is met het derde album ‘We Zijn Hier Nu Toch’ dat Yevgueni het middelpunt van de volwassenheid bereikt. Stef Kamil Carlens (Zita Swoon) en producer Wouter Van Belle assisteren graag bij de groeischeut. Maar de mannen van Yevgueni groeien niet alleen als songmakers. Ze doen heel wat zalen met verstomming slaan en stonden in april 2009 zelfs met Zjef Vanuytsel als centrale gast van Nekka-Nacht op het podium van het Sportpaleis.

'Welkenraedt' is het vierde album van een groep die - om bij het spoor te blijven - klokvast nieuw werk uitbracht: 2005, 2007, 2009 en 2011, als een onstopbare kracht. Daarom besliste het zelf om de zaak hierna even stil te leggen. Om niet in herhaling te vallen en omdat er ook nog persoonlijke aspiraties waren die vervulling verdienden. 

Eind 2014 stellen ze hun vijfde studioplaat voor. 'Van hierboven' komt bijna vier jaar na 'Welkenraedt' en twee jaar na het laatste concert. Het is een plaat waarop Yevgueni toont wie het vandaag en morgen het liefst wil zijn. Een groep die de ziel heeft van een singer-songwriter maar in hart en nieren een rockgroep is.

{title_LineUp_nl}

Klaas Delrue (zang, akoestische gitaar)

Geert Noppe (toetsen, zang)

Maarten Van Mieghem (bas, akoestische gitaar, zang)

Patrick Steenaerts (elektrische gitaar, mandoline)

Stef Vanstraelen (drums, percussie)