Photo: Alexander Popelier
biography

‘De romp, de schil, het skelet, de woning is gestript tot het casco van beton en staal.’

Hoe maak je die tweede plaat, wanneer duizenden ogen verwachtingsvol in je rug priemen? Wanneer elk woord gewicht draagt en elke zin impact moet hebben? Brihang worstelde lang met het antwoord daarop, maar vond uiteindelijk toch een werkwijze. Hij sloot zichzelf op binnen de vier muren van zijn studio, zoomde uit en observeerde zichzelf en zijn hele bestaan van bovenaf. Vervolgens bouwde hij op het braakliggend terrein om zich heen aan CASCO, een plaat die moest staan als een huis.

Op CASCO klinkt Brihang eerlijker dan ooit. Een barst in de façade verstopt de rapper niet meer achter een nieuwe lik verf, maar benadrukt hij net, door er een kader omheen te hangen. Wie ornamenten of decoratieve opsmuk zoekt, is er aan voor de moeite. Schrijven is schrappen en CASCO is daar een schoolvoorbeeld van. Zorgvuldig stript hij elke zin tot enkel de naakte essentie overblijft. Brihang heeft het over zijn twijfels, zijn onzekerheden en zijn kleine kantjes die hem net zo menselijk maken als u en mij. Die kwetsbaarheid is atypisch voor hiphopartiesten, maar eigenlijk hoeft ze niet te verbazen. Brihang toont zich immers al sinds zijn doorbraakalbum ‘zolangmogelijk’ (2016) een begenadigd zwemmer wanneer hij tegen de stroom in kan gaan.

Dat debuutalbum katapulteerde hem de voorbije jaren naar de voorgrond van de muziekwereld, tot zelfs enkele MIA-nominaties toe. Brihang, een artistiek veelkunner, toonde zich met zijn sterke nummers, inventieve video’s en stevige live-reputatie als één van de bijzonderste stemmen van zijn generatie en slaagde er zo in om door de muren van zijn genre heen te breken. Eerste single ‘Steentje’ toonde alvast hoe aandachtig we met zijn allen luisteren wanneer hij ons iets wil vertellen.

Op CASCO haalt hij nu ook de muur tussen de artiest en de mens erachter verder neer. Beiden blijken immers een vergelijkbare zoektocht te delen. Boudy Verleye zoekt naar zijn veilige haven in de chaos van de grote stad, terwijl Brihang dan weer zoekt naar zijn plaats in de minstens zo chaotische muziekwereld. Waar dat eerste afhangt van vastgoedkantoren, gunstige leningen en enkele bezoekjes aan de notaris, lijkt dat tweede duidelijker. Op CASCO bevestigt Brihang alle verwachtingen die deze tweede plaat vooraf gingen en vestigt hij zichzelf definitief als één van de interessantste artiesten in ons land.

upcoming concerts
playlist
" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media">
video