fbpx

Photo: Zazzo
biography

Het stond niet in de sterren geschreven dat Selah Sue een groot artieste zou worden. “Ik groeide op in een heel klein dorp in het Dijleland, en niemand in mijn familie was geïnteresseerd in muziek”, bekent ze met een verfrissende eerlijkheid. “Als kind wilde ik ballerina worden.”

Zelfs zonder het te romantiseren, leest haar verhaal als een sprookje. Het is het verhaal van een jonge muzikante die haar lot negeert, en met haar angsten omgaat door ze te verwerken in haar songs en zich te storten op haar gitaar. “Ik schreef allerlei zorgen en deprimerende gedachten neer, dat was mijn manier om ze te structureren.

Ze zet haar twijfels om in soul, funk en reggae melodieën en probeert heel hard trouw te blijven aan haar idolen Lauryn Hill, Erykah Badu en Bob Marley. Ze zingt in lokale clubs in het weekend en gaat naar de middelbare school in de week. Ze neemt songs op in home-studios bij vrienden thuis en post het resultaat op het net, zonder enige intentie om een muzikale carrière na te streven.

Wat volgt is bijna surreëel. Duizenden fans reageren op haar songs via het internet en dat trekt de aandacht van menig muziekprofessional, alsook de interesse van Because Music, wat dan weer resulteert in een platencontract. Farhot (Nneka) en Patrice nemen de productie van haar eerste album voor hun rekening, Meshell Ndegeocello maakt 2 dagen in haar agenda vrij om de song ‘Mommy’ samen met haar te producen. Cee-Lo Green neemt een duet met haar op en vraagt uiteindelijk om de track ‘Please’ ook op zijn eigen album te mogen plaatsen. En last but not least, Prince biedt haar de zéér gegeerde plaats aan als supportact voor zijn show in het Sportpaleis.

In een notendop, in amper 2 jaar heeft Selah Sue haar dromen vervuld. Om zichzelf met de voeten op de grond te houden, dringt ze erop aan om de songs die ze tijdens haar tienerjaren schreef op te nemen op haar debuutalbum. Het is een manier om de wereld eraan te herinneren dat ze niet geprivilegieerd werd door het lot en dat ze, vóór Prince, Cee-Lo Green, alle airplay en persaandacht, gewoon een tienermeisje was, die enkel met haar gitaar internauten beroerden.

Vier jaar na haar debuut is Selah Sue nog steeds niet verlost van al haar demonen. Maar ze heeft ze wel leren kanaliseren en gebruiken om songs te schrijven. Die songs zijn vervuld van licht, energie en emotie en verzamelen zich op haar tweede langspeler ‘Reason’. De songs komen van een artieste die tegelijk vol levensvreugd, maar ook vol littekens zit. Een artieste die altijd één lijkt met haar gitaar. Het succes heeft de wonden niet geheeld. Het is een reis, een strijd dat ze haar hele leven zal voeren. Maar ze trekt ten strijde met de juiste wapens, gitaar in de ene hand, haar songs in de andere. Er is eigenlijk nog niets veranderd in al die jaren…

video
playlist
" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media">