fbpx

biography

Ik heb altijd muziek gemaakt omwille van het spel’, zegt Flip Kowlier. ‘Het is een kriebel. Van zodra ik een instrument zie wil ik het vastpakken. Dit is het vak dat ik als kind al wilde doen: dat vond ik gewoon evident.’ Niemand in Vlaanderen die daar rouwig om is. Zonder Kowlier waren tientallen jonge bands niet opnieuw in hun eigen taal, meestal het dialect, gaan zingen. Zonder hem wisten we niet dat het allemaal een ‘kwestie van organisatie’ is.

Flip Kowlier verbaasde in 2001 vriend en vijand met de release van het album ‘Ocharme Ik’. In een productie van Wouter Van Belle, bevatte het album radiohits als ‘Welgemeende’ en ‘Min Moaten’. Het won twee Zamu-Awards en lanceerde een carrière als singer-songwriter voor de Izegemnaar, die tot dan zijn sporen verdiend had bij My Velma en ’t Hof Van Commerce. In 2004 volgde ‘In De Fik’, waarvan het titelnummer een van de meest gedraaide songs in 2005 werd. 2007 was het jaar waarin Flip zijn meest persoonlijk en romantische plaat maakte, samen met gasten als Gabriel Rios en Isolde Lasoen. Flip Kowlier zette een grote stap vooruit als songschrijver en mens op zijn derde album, ‘De Man Van 31’. Een jaar later zat er bij het weekblad HUMO een best of album met niet alleen zijn bekendste, maar ook enkele nieuwe nummers, allen in akoestische vorm.

In 2010 bracht hij ‘Otoradio’ uit. Ondanks wat beweerd werd, is ‘Otoradio’ geen reggae-album. Dat wil zeggen: ‘Otoradio’ is geen reggae-album zoals ‘Nightclubbing’ van Grace Jones geen reggae-album is. Of zoals ‘4us’ van Doe Maar geen reggae-album is. ‘Otoradio’ is een album met goedgezinde songs die gebouwd zijn op een chassis – een bedje, als u dat echt wil – van reggae.
Zijn vijfde studioplaat ontstond 3 jaar later, toen Flip Kowlier op een dag met zijn zoon naar een circus ging kijken in Mariakerke, en er vertederd raakte door de charme en de tristesse. Diezelfde avond nog schrijft hij het nummer ‘Cirque’, maar daar blijft het niet bij. De fictieve karakters van dat circus blijken een uitstekende inspiratiebron en Flip pent uiteindelijk een heel album bij elkaar: ‘Cirque. De avonturen van W.M. Warlop’.

Kowlier doet die dingen nu eenmaal graag. Hij behoort tot het artiestenras dat alle hoeken van de kamer wil gezien hebben. En zeker niet als vrijblijvende stijloefening, gemakkelijkheidsoplossing of carrièrezet. Hij sleept zijn hele wereld naar een nieuwe plek. Om die plek daarna helemaal naar zijn hand te zetten.

video
playlist
" width="300" height="380" frameborder="0" allowtransparency="true" allow="encrypted-media">